Is Bitcoin legaal in Nederland?

Is Bitcoin legaal in Nederland?

Elke harde valuta ter wereld wordt gecreëerd, uitgegeven en beheerd door een enkele entiteit – in de meeste gevallen de centrale bank van een soeverein land. Volgens de wet mogen gewone burgers de valuta alleen kopen, verkopen of in bezit houden. Als iemand een bepaald bedrag probeert te creëren, zal hij onvermijdelijk achter de tralies belanden.
Toen Bitcoin werd geïntroduceerd werd dit vertrouwde patroon op zijn kop gezet.

Het was de eerste digitale, gedecentraliseerde valuta ter wereld die door niemand werd gecontroleerd. Bovendien kan iedereen met een stevige computer nieuwe munten aanmaken – het zogenaamde minen. Deze nieuwe munten worden aangemaakt als beloning voor het actief deelnemen aan het controleproces.

De opmars van het digitale geld

Bitcoin, en ook andere digitale cryptocurrencies, zijn steeds meer mainstream geworden. Mede dankzij grote marktspelers als Bitvavo. Overheden, belastingautoriteiten, en wettelijke toezichthouders kunnen er simpelweg niet meer omheen. Zij worden verplicht bestaande regelgeving en juridische kaders aan te passen op de nieuwe wetten van het online geld.

Of Bitcoin legaal is hangt af van wie je bent, waar je bent in de wereld en wat je ermee doet.
In veel rechtsgebieden hebben de autoriteiten nog steeds moeite om Bitcoin te begrijpen, laat staan om het in juridische termen te definiëren. Er bestaan veel zorgen over het gedecentraliseerde karakter ervan. Het ligt voor de hand dat een regering niet gelukkig is met een financiële gemeenschap waar zij geen volledige controle over kan krijgen.

In Nederland is het legaal

Er zijn inmiddels al meer dan 100 landen waar wel regelgeving bestaat omtrent bitcoin en waar de valuta legaal is. Nederland is er daar een van. Er bestaan daarom ook betrouwbare en volledig gelegaliseerde Exchanges, zoals Bitvavo, in Nederland.

Door Admin