Wat is het verschil tussen een virtuele en een digitale valuta?

Wat is het verschil tussen een virtuele en een digitale valuta?

Digitale valuta is een algemene term die wordt gebruikt om alle vormen van elektronisch geld te beschrijven – of het nu virtuele valuta of een cryptocurrency. Het concept van digitale valuta werd voor het eerst geïntroduceerd in 1983 in een onderzoekspaper van David Chaum, die het later implementeerde in de vorm van Digicash.

De digital valuta

Het belangrijkste kenmerk van digitale valuta is dat ze alleen bestaan in digitale of elektronische vorm en, in tegenstelling tot een echte euro biljet of een munt, ongrijpbaar zijn. Ze kunnen alleen online worden beheerd en uitgegeven via elektronische wallets of aangewezen netwerken en platformen als Bitvavo.

Normaal gesproken zijn er geen tussenpersonen – lees banken. Daarom worden transacties onmiddellijk uitgevoerd, en wordt er weinig tot geen vergoeding in rekening gebracht. Ze hebben wel degelijk een economische waarde.

De virtuele valuta

Virtuele valuta, dat is hele andere koek. Alhoewel, omdat het ook per definitie digitaal is, vaak wordt verward met elkaar. De Europese Centrale Bank definieert virtuele valuta als “digitaal geld in een niet-gereguleerde omgeving, uitgegeven en beheerd door de ontwikkelaars en gebruikt als een betaalmethode onder leden van een specifieke virtuele gemeenschap.”

Een goed voorbeeld van virtuele valuta’s zijn de tokens van World of Warcraft, de kaarten van GTA Online of FIFA-punten van de gelijknamige EA Sports-game. Het zijn allemaal geldstromen die alleen binnen de overeenkomstige game bestaan, en ook alleen daar gebruikt kunnen worden. Om bonus inhoud, nieuwe items, en animaties te ontgrendelen, bijvoorbeeld.

In tegenstelling tot regulier geld, en specifieke digitale valuta’s, kunnen virtuele valuta’s dus niet worden uitgegeven door een centrale bank of een andere regelgevende instantie voor het bankwezen. De cryptocurrencies, verkrijgbaar bij Bitvavo, zijn volledig gescheiden van virtuele valuta’s.